Izleti

TRDICIONALNA JESENSKA EKSKURZIJA V PREKMURJE

V pripravah na letošnji jesenski izlet oziroma ekskurzijo smo se odločili tokrat obiskati Prekmurje. Janez Kralj, naš član pooblaščen za smeri in vsebino je pripravil vse potrebno za čim bolj uspešen izlet. Glede na to, da se število udeležencev izletov v zadnjih letih nenehno povečuje, je tovrstnih opravkov vse več. Tokrat se je za izlet prijavilo kar 96 invalidov oziroma članov Društva. Iz izkušenj vemo, da je ob tolikšni udeležbi primerneje izlet izvesti v dveh različnih dneh. Prva skupina je iz Litije krenila 11.10. 2019 v kateri je bilo 53 udeležencev, druga pa 18.10.2019 z 43 udeleženci. Program oziroma vsebina izleta je bila oba dneva enaka. Po odhodu iz Litije v jutranjih urah, je sledil postanek in okrepčilo v Tepanjih. V nadaljevanju poti smo se skozi mesto Lendava pripeljali v Lendavske gorice sredi katerih je manjša cerkvica z imenom Sveta trojica. Znana je po zelo dobro ohranjeni  mumiji-okostju legendarnega vojščaka Hadika. Vodička Marika nam je ob predstavitvi zgodovine in pomena cerkvice, pojasnila tudi eno od različic legende o Hadiku.

V neposredni bližini obiskane cerkvice, na vrhu Lendavskih goric je 53,5 m visoki razgledni stolp. Na vrh se lahko povzpneš z  dvigalom ali po 240. stopnicah. Posebnost stolpa imenovanega Vinarium je enkraten razgled, ki sega vse do sosednjih pokrajin v Avstriji, Madžarski in Hrvaški. 

Obisk opisanih krajev bi bil pomanjkljiv, če ne bi poskusili lokalnih kakovostnih vin v vinski kleti in ekološko pridelanega bučnega olja. Klub raznim pokušinam pijač in hrane se je ob poti domov prileglo pozno popoldansko kosilo.

V večernih urah smo se prijetno utrujeni, vendar vedrega razpoloženja srečno vrnili domov.

Miro Vidic

VSAKOLETNO JESENSKO SREČANJE- MARTINOVANJE

Vabimo, da se nam pridružite, tokrat bomo krenili na Podkum.

Odhod izpred Doma invalidov bo 16.11.2019, ob 15. uri.

Martinovali bomo v gostilni Čop, kjer bomo imeli  bogato Martinovo kosilo, ter zabavo z živo glasbo.

martinovanje.jpg

Prihod v Litijo v poznih večernih urah.

Cena srečanja z prevozom, kosilom in vso pijačo je  za člane Društva 20, za nečlane 25 EUR.