Mojca

URL spletne strani:

Podjetje Zeleni inval IP d.o.o. je invalidsko podjetje, ki je bilo ustanovljeno 21.10.2019 z namenom usposabljanja in zaposlovanja, primarno invalidov ter sekundarno, drugih ranljivih ciljnih skupin, predvsem žensk, starejših in dolgotrajno brezposelnih. Glavni namen zaposlovanja navedenih ciljnih skupin je zagotovitev primernega dela, ki ga drugi delodajalci, ki delujejo povsem po tržnih načelih, principih visoke produktivnosti in katerih glavni cilj je izplačilo ustvarjenega dobička lastnikom, ne morejo zagotoviti. Gre za zaposlovanje invalidov, ki bi sicer ostali brez zaposlitve, saj se zaradi svoje invalidnosti ne morejo zaposliti ali zadržati zaposlitve pri delodajalcih v običajnem delovnem okolju in prilagajanje dela, delovnih procesov in delovnih pripomočkov le-tem.    

Vloga za izdajo subvencionirane vozovnice za brezplačen prevoz za:
- upravičence s statusom upokojenca, oziroma osebe starejše od 65 let, ki niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti ali niso poslovodna oseba gospodarske družbe ali direktorji zasebnega zavoda in iz evidenc zavoda pristojnega za vodenje evidence o upokojencih in iz Centralnega registra prebivalcev, ki ga vodi ministrstvo pristojno za notranje zadeve izhaja, da imajo status upokojenca ali so starejši od 65 let;
- imetnike evropske kartice ugodnosti za invalide, izdane na podlagi zakona, ki ureja izenačevanje možnosti invalidov, ki niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti ali niso poslovodna oseba gospodarske družbe ali direktorji zasebnega zavoda;
- posameznike, ki imajo na podlagi zakona, ki ureja pravice vojnih veteranov, status vojnega veterana, ki niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti ali niso poslovodna oseba gospodarske družbe ali direktorji zasebnega zavoda;

Marsikomu izmed nas se je čas v času epidemije »ustavil«. Stavek, ki smo ga najpogosteje slišali je bil: Ostani doma! In večina izmed nas, za katere lahko rečem, da smo bili privilegirani,  je ta nasvet tudi upoštevala. Posledica ukrepov  pa kot vemo je bila, da je velik del družabnih aktivnosti, ki se sicer dogajajo v društvu, v tem času zamrl.

Budno smo spremljali  informacije Vlade o poteku dogodkov in sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije in predvsem težko pričakovali čas, ki je prinesel postopno sproščanje le-teh. Dočakali smo ga zadnje dni v aprilu, ko se je epidemiološka situacije glede novega korona virusa v Sloveniji umirjala.

Prvi, ki so ponovno pričeli s svojimi aktivnostmi, so bili balinarji. Vzorno urejeno balinišče društva je ponovno zaživelo. Ves čas pa smo vedeli, da neumorno svoje obveznosti opravljajo zaposleni v društvu, tako tajnica,  kot tudi ostali zaposleni, saj so poleg rednih obveznosti čiščenja poslovnih prostorov, stanovanjskih objektov in vzdrževanja zelenic, dodatno prevzeli odgovorno delo razkuževanja 21 objektov.  Hvala jim!

V času epidemije je predsednik društva  dvakrat sklical ožji sestav vodstva, ker je bilo potrebno doreči nekatera ključna vprašanja. Bolj sproščeno pa smo se ponovno zbrali prvi petek v juniju, ko je bila epidemija v naši državi tudi uradno preklicana. Naš dnevni red je zajemal samo eno točko, in sicer kako z aktivnostmi vnaprej in kako in kdaj nadomestiti zamujeno. Zavedali smo se, da dva in pol mesečni vakuum ne bo mogoče v celoti nadomestiti.

Zadovoljni smo ugotovili, da so dogovorjene vse aktivnosti za 4-dnevno letovanje na Dugem otoku. Število letovalcev se je žal glede na predhodne prijave prepolovilo. Kako je bilo na letovanju, bomo zagotovo prebrali v naslednji številki

Občana.

Vrata Društva so ponovno odprta. Uradne ure so ob ponedeljkih in petkih od 8. do 12. ure in ob sredah od 8. do 11. ure.

Nadaljujemo tudi s ponedeljkovo telovadbo v prostorih novega doma, namiznim tenisom, kegljanjem in pikadom. Z igranjem nadaljujejo tudi šahisti ob ponedeljkih popoldne v prostorih Društva upokojencev Litija. Z vadbami so pričeli tudi strelci, saj so se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo 5. julija v Ljubljani. Do septembra pa vadbe v bazenu v Šmartnem in torkovih ustvarjalnih delavnic ne bo.

Marca ni bilo letnega zbora članov. Trenutno tudi ne planiramo junijskega srečanja težjih invalidov. Dogovorili smo se, da letno sejo in srečanje težjih invalidov s srečelovom izvedemo skupaj v mesecu septembru.

Dorekli  smo odpadli izlet na Gorenjsko. Zadolžili smo našega organizatorja izleta Janeza Kralja, da vzpostavi vse potrebno za že poznani program izleta, ki kot vemo vključuje obisk Brezij, Bleda in Bohinja, kjer se bomo srečali z župnikom Martinom Golobom. Izlet planiramo zadnje dni junija.

Terme Laško in Rimske Terme so ponovno pričele z obratovanjem. V Laškem je zaradi prenove odprt le novi bazen pod kupolo, stari pa bo do jeseni še zaprt.  Veljavnost kart, ki jim je potekla 30.6.2020 je v Laškem podaljšana do 31.8.2020.

Kako bo z letovanjem na Hvaru pa žal v tem trenutku ne vemo. Še vedno čakamo navodila in ko bo situacija bolj jasna, vas bomo o tem obvestili. Vsi pričakujemo  najboljše.

Kljub sproščanju ukrepov pa se moramo zavedati, da je virus še vedno prisoten in nikoli ne moremo vedeti kje in kdaj smo izpostavljeni nevarnosti okužbe. Zato bodimo previdni še naprej in dosledno upoštevajmo strokovna navodila, za katera pa sem zelo prepričana, da jih spremljamo in poznamo vsi.

                                                                                     Vera Bric

LETOVANJE V LETU 2020

 

V kolikor nam bodo razmere (COVID-19) dopuščale, bomo letos letovali v hotelu  Hvar*** v  Jelsi na otoku Hvaru od 30.8. – 6.9. 2020.

CENA NA OSEBO VKLJUČUJE:

- sobe z balkonom brez klime, ima  stropni ventilator, s pogledom v park, senčna stran hotela  449,00 EUR

 - sobe z balkonom s klimo, pogled na morje : 469,00 EUR

Za nečlane je cena 20,00 EUR višja. Hotel ima dvigalo in zunanji bazen.

Podrobna vsebina ponudbe

 7 X ALL INCLUSIVE:  (samopostrežni zajtrk, kosilo in večerjo, popoldansko kavo, domače brezalkoholne in alkoholne pijače v All inclusive baru ,od 10.00 do 23:00 ure in v restavraciji ob obrokih),1 x živa glasba, predstavnika, ki bo skrbel za jutranjo telovadbo, animacijo, športne aktivnosti, avtobusni prevoz iz Litije do hotela, coris zavarovanje, turistično takso in odpovedni riziko. Ta velja, za primer smrti, nesreče ali nepričakovano poslabšanje zdravstvenega stanja, hujše nesreče ali smrti ožjih svojcev, kar zavarovancu onemogoča potovanje. Oseba o tem  prinese potrdilo zdravnika specialista, pristojne institucije.

Ob prijavi sporočite s kom boste  v sobi.

Doplačilo za enoposteljno sobo znaša 175,00 EUR.

Popust za sobo z dodatnim ležiščem  30,00 EUR / osebo.

Ponudba se zaradi razmer lahko spremeni.

KOLEDAR TEKMOVANJ INVALIDOV – ŠPORTNIKOV V LETU 2020

Športniki, ki imajo status invalida, se bodo lahko v letu 2020 udeležili območnih tekmovanj in državnih prvenstev. Na slednje se bodo uvrstili, če bodo uspešni na območnih tekmovanjih.

Tekmovanja se bodo odvijala po naslednjem razporedu:

 • šah moški posamezno – 1.2.2020 v Črnomlju
 • streljanje ženske in moški – 29.2.2020 v Ljubljani
 • kegljanje moški – 28.3.2020 v Brežicah
 • ribolov moški – (datum še ni določen) v Radečah
 • balinanje ženske in moški – 9.5.2020 v Trbovljah
 • pikado ženske in moški – 10.10. v Hrastniku
 • šah ekipno moški – 17.10.2020 v Sevnici
 • namizni tenis – igralci se uvrstijo na državno prvenstvo neposredno.

Spodaj v prilogi, si lahko ogledate naše tedenske in letne aktivnosti.

S 1.1.2019 se začne uporabljati Zakon o osebni asistenci (ZOA), ki ureja pravico do osebne asistence in način njenega uveljavljanja, z namenom omogočiti posamezniku oziroma posameznici z dolgotrajnimi telesnimi, duševnimi, intelektualnimi ali senzoričnimi okvarami, ki jo v povezavi z različnimi ovirami lahko omejujejo, da bi enako kot drugi polno in učinkovito sodelovala v družbi na vseh področjih življenja enake možnosti, večjo neodvisnost, aktivnost in enakopravno vključenost v družbo, skladno z določbami Konvencije o pravicah invalidov (Uradni list RS-MP, št. 10/08).

 

V mesecu juliju in avgustu bodo uradne ure samo ob PONEDELJKIH in SREDAH od 8-11 ure.

 

VSE ČLANE NAPROŠAMO, DA UPOŠTEVAJO URADNE URE, KER BO NA NEURADNE DNI PISARNA DRUŠTVA ZAPRTA!

 

 1. Vzdrževanje in urejanje javnih površin in objektov:
 • čiščenje in vzdrževanje otroških igrišč
 • čiščenje večstanovanjskih objektov in poslovnih prostorov
 • košnja in vzdrževanje zelenic
 • ocvetličenje in vzdrževanje betonskih korit
 • urejanje spominskih obeležij
 • čiščenje in urejanje avtobusnih postajališč ipd.  

Košnja zelenic

 1. Plaketiranje

Za 83 društev in ostalih subjektov v občini Litija je plaketiranje brezplačno.

Za poslovne in zasebne subjekte storitve opravljamo po naročilu, in so plačljive.

Plaketiranje

 

 3. Izvajanje aktivnosti s področja obveščanja in informiranja javnosti - svetovanje in pomoč ranljivim skupinam prebivalstva

 V brezplačni informativni pisarni je na voljo svetovalka, ki nudi pomoč in informacije na več področjih: pravno-informativno pomoč na socialnem in invalidskem področju, psihosocialno pomoč, pomoč na področju zaposlovanja itd.

Pomoč je brezplačna in je namenjena socialno ranljivejšim skupinam prebivalstva (invalidi, starejši, brezposelni itd.), ki potrebujejo pomoč, zaradi težkih okoliščin ali socialne stiske v kateri so se znašli.

Uradne ure svetovalne pisarne so v: PONEDELJEK od 9. do 12. ure, SREDA od 8. do 11. ure ter v PETEK od 8. do 12. ure.

Informacije lahko uporabniki dobijo tudi na telefonski številki: 01/ 8981 – 284 ali 031- 676 -768 oz. preko elektronske pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

 1. Osebne storitve:

- manjša hišna popravila na domu uporabnikov

- storitve generalnega čiščenja in urejanja okolice po naročilu posameznikov  ter

- druge storitve manjšega obsega po želji naročnikov.

generalno ciscenje stanovanja

 
Od 17. marca je v veljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona starševskem varstvu in družinskih prejemkih kateri določa za invalide, ki imajo v skladu z zakonom, ki ureja letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu pravico do oprostitve plačila letne dajatve, pomoč pri nakupu letne vinjete 2B. 
 
Upravičenci (po 9. členu Zakona o dajatvah za motorna vozila) za oprostitev plačila letne dajatve lahko uveljavljajo za osebna vozila z motorjem moči do vključno 150 kW, ter za osebna vozila, prilagojena za prevoz oseb na invalidskem vozičku brez omejitve moči, pod pogojem, da se vozila uporabljajo za prevoz:
• oseb z najmanj 80% telesno okvaro ali 80% vojno invalidnostjo ali oseb pri katerih je zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih okončin ali medenice ugotovljena najmanj 60% telesna okvara ali 60% vojna invalidnost,
• oseb, ki so popolnoma izgubile vid na obeh očesih,
• oseb z zmerno, težjo ali težko duševno ter najtežjo telesno prizadetostjo, ki jim je priznana invalidnost po predpisih o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb in
• otrok, ki potrebujejo posebno nego in varstvo do 18. leta starosti oz. do 26. leta starosti, če se šolajo.
 
Invalid je za vozilo, ki se razvršča v drugi cestninski razred B, v primeru nakupa letne vinjete upravičen do enkratne pomoči, v višini razlike nad ceno letne vinjete, ki je določena za drugi cestninski razred A.
 
O pomoči pri nakupu letne vinjete 2B bodo odločali centri za socialno delo.